to top

VAD ÄR EN BRA HUDKRÄM?

Hej

Hur mår ni? Vet ni, jag har hittat en underbar läpprodukt som dessutom är värsta budget kapet, lovar att återkomma om det i nästa inlägg. Nu är det på tiden att jag fortsätter att dela med mig av det tredje inlägget av 4 i ”Grunden till vacker & välmående hud” serien. Som ni minns så delade jag upp det i 4 olika inlägg och nu är det dags att skriva en del om hudkrämer:

 1. Rengöring av huden
 2. Exfoliering av huden
 3. Hudkrämer (detta inlägg)
 4. Solskydd

 

elin hudterapeut elinlundin.com naturlighudvård hudkräm.elin

Bild på hudkräm

 

Det är verkligen en djungel, det finns så många olika hudkrämer att välja mellan med olika innehåll att även jag som jobbar som hudterapeut blir osäker på vad jag ska använda. Jag har haft turen att samarbeta med erfarna & professionella individer i mitt arbete som har rekommenderat mig hudvård som ger gott resultat och det är jag tacksam över. Till exempel så var det en Norsk Plastikkirurg som rekommenderade mig att testa Zo Skin Health, vilket jag idag arbetar med på Victoriakliniken, då han själv var mycket nöjd med resultaten han hade fått på sin egen klinik i Norge. Tack Tom för introduktionen!

 

Bild på Zo Skin Health som jag arbetar med på Victoriakliniken.

Bild på Zo Skin Health som jag arbetar med på Victoriakliniken.

 

IMG_1201

Bild på Zo Medical som jag arbetar med på Victoriakliniken.

 

En stor anledningarna till att jag startade den här bloggen är att pga mitt yrke och privata intresse inom hudvård så har jag en bred kontaktyta med denna bransch som jag gärna vill dela med mig av. Genom min erfarenhet och kompetens hoppas jag kunna förmedla information och kunskap till dig för att underlätta orienteringen bland alla olika produkter och hudvårdsmärken till exempel.

 


 

Vad ska du tänka på när du ska köpa en ny hudkräm?

Allt beror på vad du förväntar dig för resultat, därför är det alltid bäst att köpa en hudkräm i samråd med din Hudterapeut. Då kan vi utifrån din hudtyp och hudens allmänna tillstånd välja en kräm som passar just din hud.

 

Personligen föredrar jag hudkrämer som är klassade som ”medicinsk hudvård”. Detta för att kunna behandla mina kunder med större mängd aktiva ingredienser, för det är dessa produkter som jag tycker ger bäst resultat. För att få hävda att en produkt är medicinsk måste resultaten av hudvården kunna påvisas genom kliniska tester och studier. Det tycker jag är jätte bra för då vet du att ingredienserna som produkterna innehåller är kliniskt testade och beprövade under en längre period och är mer resultatinriktade.

 

A-vitamin (Retinol)

Jag älskar hudkrämer med retinol, det fungerar för de allra flesta. Denna fantastiska ingrediens boostar både elastin och kollagen som håller huden spänstigt och mjuk och stark. Retinol stimulerar även cellernas omsättning så att fina nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden. Därför har retinol förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur, genom att t ex minska och förhindra rynkor och jämna ut hudtonen. Retinol är dessutom super mot solskador.

 

Retamax är ett bra exempel på en fantastisk 1% retinol kräm som förnyar, stärker upp och reparerar huden.

Retamax är ett bra exempel på en fantastisk 1% retinol kräm som förnyar, stärker upp och reparerar huden.

 

Bild på en favorit retinol kräm som verkligen passar alla, Ossential Growth Factor Serum Plus

Bild på en retinol kräm som verkligen passar alla, Ossential Growth Factor Serum Plus

 

Att tänka på:

Bara för att en produkt innehåller retinol betyder inte att den fungerar. Vetenskapliga studier visar att produkten behöver innehålla minst 0,4% för annars har de ingen effekt på huden. Ett annat tips är att kontrollera behållarna. De bör vara lufttäta annars kan de utsättas för syre och oxideras, vilket leder till att retinol produkten fungerar sämre. Du kan läsa mer om retinol här.

 

C-vitamin

Har du pigmenteringar och problem med ojämn hudton ska du fortsätta läsa, för då kan en hudkräm med C-vitamin vara något för dig. C-vitamin är fantastiskt för att ljusa upp pigmenterade områden och är bra för behandling av solfläckar och melasma. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som har visat sig vara mycket effektivt på att hämma de fria radikalerna som orsakar ojämn hudton, rynkor, slapp hud och allmänt åldrande. Den bidrar också till att minska inflammation och rodnad efter laserslipning och är effektivt för behandling av hudbristningar.

 

C-Bright innehåller 10% aktivt C-vitamin och är en av de bästa krämerna jag har testat. Den ljusar upp huden och Stimulerar kollagen produktionen

C-Bright innehåller 10% aktivt C-vitamin och är en av de bästa krämerna jag har testat. Den ljusar upp huden och stimulerar kollagen produktionen

 

Att tänka på:

Tyvärr har vissa former av C-vitamin svårt att penetrera epidermis pga för stora moleyler. Dessutom är C-vitamin instabilt och bryts ned när det utsätts för ljus. Därför det är viktigt att produkter som innehåller C-vitamin finns i ljus och lufttäta behållare. För att vara säker på att produkten ger den effekten som utlovas.

 


 

Vad ska din hudkräm inte innehålla?

Det finns fortfarande vissa farliga ämnen i hudkrämer som du absolut ska försöka undvika. Dessa ämnen är lagliga men kan orsaka allergiframkallande reaktioner och störa fruktsamheten.

 

Parabener stör fruktsamheten hos vissa djur. Om det finns en risk för människan vet man dock ännu inte. EU:s vetenskapliga råd har satt upp parabener som en produkt som är misstänkt hormonstörande, men är alltså fortfarande lagligt att sälja och finns därför i många krämer.

Formaldehyd – frigörande ämnen som kan frigöra formaldehyd. Detta kan vara cancerframkallande och ge allergiska reaktioner.

Parfym – om du verkligen vill ha en parfymerad hudkräm för att du vill lukta gott så ska du försöka undvika allergiframkallande parfymämnen så som citronellol, geraniol, linalool och limonene.

Mineraloljor – dessa oljor lägger sig som ett lager på huden och täpper till. Mineraloljor används för att de är billiga.

 

Avslutningsvis tänk på att vår hud har förmåga att återfukta sig själv, vi ska alltså inte behöva smörja oss med fukt och fett protein dagligen. Ibland skapar vi våra egna hudproblem genom att rubba den naturliga fuktbalansen i huden med felaktigt valda krämer så det kan verkligen löna sig att besöka ett proffs för råd och hjälp. Välj hudkrämer som främjar hudens hälsa långsiktigt och gör den mer stark och mer tolerant. Smörjer du huden dagligen med en aktiv form av A-vitamin och C-vitamin får du resultat motsvarar dina förväntningar.

Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt.

Elin Lundin

 • Afsi

  Tack för en intressant och lärorik blogg.
  Vad använder du själv för hudkräm innan läggning just nu?
  Och vilken hudkräm säljer ni mest ut av på Victoriakliniken?

  2016-08-31 at 22:31 Reply

Leave a Comment

four × two =

})(jQuery)