to top

Peeling och exfoliering

Hej!

Förlåt för dålig uppdatering av bloggen. Det kommer tyvärr vara lite mindre uppdateringar under sommaren då jag har svårt att få loss tid. Min tid tas upp av roliga resor och dagsturer med familjen, vilket jag verkligen behöver efter en lång mörk vinter. Jag älskar sommaren men vem gör inte det!?

 

En somrig bild på mig

En somrig bild på mig

 

I augusti börjar jag åter arbeta på Victoriakliniken efter min mammaledighet, jösses vad tiden har gått fort. Det ska bli underbart att komma tillbaka till alla härliga patienter och mina fantastiska kollegor igen. När man har jobbat så länge som jag har på ett och samma ställe (8 år) blir man som en familj, saknar alla på kliniken.

 

Klinikens vackra mottagningsrum

Klinikens vackra mottagningsrum

 

Utsikten från vårt kontor

Utsikten från vårt kontor

 

Men nu åter till inlägget som idag kommer att handla om exfolieringar. Vi börjar med lite onödig kunskap som du säkert hade klarat dig utan.

 

Är peeling och exfoliering samma sak?

Nej! Exfoliering handlar om en kemisk process, medan peeling är en fysisk process. Däremot så resulterar peeling i att huden exfolieras, så man kan kort och gott säga att all peeling är exfoliering. Men all exfoliering är inte peeling.

Produkter som kallas exfolieringar innehåller exfolierande agenter, d.v.s. ämnen som får det allra yttersta lagret av döda hudceller att lösas upp så det går att sköljas av med vatten. En peeling däremot innehåller istället små korn och dessa korn skrubbar fysiskt bort samma yttersta lager av döda hudceller.

 

Så vad är exfoliering och varför är det viktigt att ha med detta i ditt hudvårdsprogram?

Exfoliering är att skala bort det översta lagret av (döda) hudceller genom att använda en produkt som fysiskt eller kemiskt löser upp det allra yttersta hudlagret. Exfolieringen görs med hjälp av bland annat enzympeelingar, syrapeelinar eller kornpeelingar. Det sistnämnda är den vanligaste. Genom att avlägsna döda hudceller från hudens yta triggar du igång nyproduktionen av nya friska celler som på sikt ger förbättrad fuktbalans, jämnhet och lyster. Bra va?

Exfoliering stimulerar även nybildningen av celler ända ner i dermis (läderhuden) där elastin- och collagenfibrerna sitter. En exfoliering gör större inverkan än vad många tror. En annan viktig fördel är att efter exfoliering blir cellerna mer mottagliga för de aktiva ingredienser man sedan applicerar på huden som till exempel vitamin C eller retinol. Alla behöver en exfoliering eller peeling för att optimera effekten av sin hudvård.

 

Bild på exfoliering

Bild på exfoliering

 

Olika former av peelingar ger olika effekt

Kornpeeling (även kallas mekanisk peeling) är den vanligaste peelingen på marknaden som oftast kommer som en rengöring eller kräm med små korn i som masseras in i huden och ”sliter” bort de döda hudcellerna från hudytan. Denna typ av peeling kan passa alla hudtyper beroende på hur produkten är utformad. Rådfråga din hudterapeut innan du köper en exfolierande peeling så produkten passar just din hudtyp.

 

Exempel på en fantastiskt bra korn peeling. Offects Exfoliating Polish från Zo Skin Health

Exempel på en fantastiskt bra korn peeling. Offects Exfoliating Polish från Zo Skin Health

 

Enzympeeling är en mildare peeling som jag brukar rekommendera till känslig hud. Oftast är denna helt utan korn och innehåller enzymer från frukter som försiktigt löser upp det översta lagret av (döda) hudceller. Produkten masseras in i huden och sköljs bort efter några minuter.

 

Min absoluta favorit, Daily Microfoliant från Dermalogica

Min absoluta favorit, Daily Microfoliant från Dermalogica

 

Syrapeeling finns i många olika former, allt från milda till mycket kraftiga. Här löser man upp bindningarna mellan de gamla hudcellerna för att eliminera dem istället för att mekaniskt massera bort dem. Mest effektiva metoden men behöver inte vara särskilt stark. För en torr och mogen hud passar en AHA-syra, som återfuktar och är bra mot pigmenteringar.

Har du hud med acne, igentäppta porer och irriterad hud, välj helst en BHA syra (salicylsyra). BHA löser upp talget i porerna. Syra peelingar kan passa alla hudtyper men är du känslig i huden bör du vara försiktig. En av mina absoluta favoriter är Zo Skin Health – Cebatrol™ Oil Control Pads, Acne Treatment. Har du problem med acne är detta en lämplig behandling för dig.

 

Hur ofta skall man exfoliera huden?

Det beror helt på din hudtyp! Olika patienter har olika behov, men generellt brukar ca 2-3 gånger i veckan vara lagom. Avslutar med att säga att det är lika ”viktigt” att använda peeling som att inte överanvända. Huden kan ta skada och komma i obalans om du överanvänder din exfoliering. Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt.

Elin Lundin

Leave a Comment

5 × 4 =

})(jQuery)