to top

Grunden till vacker och välmående hud

Hej!

Ledsen för dålig uppdatering på bloggen. Det är svårt att hinna med bloggen just nu då jag och min lilla son reser mycket.

Nu till blogginlägget, flera av mina kunder har önskat en serie av inlägg om hur du tar hand om din hud hemma med praktiska tips och råd. Din hälsa och ditt mående återspeglas i din hud. Hudvård är inte bara något kosmetiskt och ytligt, jag vill att fler ska se kroppen som helheten och sluta avfärda hudvård som något onödigt. Har du en frisk hud så skyddar den dig mot ”omvärlden” och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Ta gärna hand om den på samma sätt som du tar hand om din hälsa!

 

Vacker välmående hud

Vacker välmående hud

 

Jag kommer att dela upp ”Grunden till vacker & välmående hud” i 4 olika inlägg:

 1. Rengöring av huden (detta inlägg)
 2. Exfoliering av huden
 3. Hudkrämer
 4. Solskydd

 

Jag känner mig alltid piggare med en fräsch hud gör inte du det?

Hudvårdsrutinen måste dock passa min vardag. Just nu har jag minimalt med tid och sover dåligt då jag är mamma till en alldeles underbart sprallig 1 åring. För mig funkar det endast med en enkel hudvårdsrutin. Just nu hinner jag inte hålla på med olika serum och masker, utan jag vill göra det minsta möjliga med bäst effekt på huden. Olika personer har olika behov. Tänk över hur din livssituation ser ut när du diskuterar hudvårsprogram med din hudterapeut. Hur mycket tid och pengar vill du investera i din hud?

Så vad är en bra hudvårdsrutin?

 

Exempel på en bra hudvårdsrutin

En bra hudvårdsrutin kan bestå av endast 3 produkter!

 

Själv tror jag att en bra hudvårdsrutin är en enkel med få produkter för att ”orka” använda produkterna fram tills du börjar få resultat. När resultaten kommer brukar det bli lättare.

Grunden till hudvård som ALLA behöver är rengöring. Rengöring av huden gör man för att tvätta av bakterier, smuts, damm, föroreningar, svett och smink förstås om du använder det. Den ultimata ansiktstvätten för mig tar bort all smuts och makeup utan att torka ut huden. Vill du ha en enkel hudvårdsrutin leta efter en produkt som fixar allt på en gång. Du ska inte behöva använda rengöringen flera gånger efter varann för att få ansiktet rent, utan det ska gå på en gång utan att göra huden irriterad, stram eller torr.

 

Rengöring av hud

 

Ska jag rengöra huden morgon och kväll?

Ja, på kvällen rengör du för att ta bort smink och föroreningar från luften. Och på morgonen för att ta bort överflödigt fett och slagg från huden som kroppen rensat ut under natten. Att bibehålla en frisk och stark hud kräver inte  bara bra produkter utan även tid och engagemang.

Rengöringen av ansiktshuden ska pågå minst 60 sekunder. Förutom att rengöringen tar bort beläggningar på huden ökar den även upp cirkulationen och fungerar som en cirkulationsbehandling. En försämrad cirkulation i ansiktet leder ofta till att slaggprodukter och gifter ligger kvar och ger vätskebildning. Du kan ibland se det som påsar under ögonen.

 

Viktigt att tvätta av sminket på kvällen

 

Att tänka på när du ska rengöra din hud.

Var försiktig så du inte använder för stark rengöring till din hudtyp då kan huden bli känslig och sätta igång en överproduktion av olja. Ta dig tid att skölja av ansiktsrengöringen ordentligt, annars riskerar du produktrester på huden vilket kan både torka ut den och täppa till porerna. Fokusera extra mycket på näsan och hår och käklinjen, de områden man oftast glömmer bort. Tänk på att torka ansiktet försiktigt med handduken, klappa lätt med den i stället för att gnugga då det kan slita på huden. Och använd en ren, mjuk handduk, ha gärna en egen som du inte delar med din partner, för att undvika att sprida bakterier.

 

Vilka rengöringar passar till olika hudtyper

Normal hud

Har du normal hud tycker jag att det passar med en skonsam skum eller gelé rengöring då får du lite ”tvål och vatten känsla”  De får gärna innehålla glycerin som bygger upp fuktbalansen.

 

Exempel på rengöring för normal hud: Zo Medical, Normacleanse™

 

Torr hud

Här är det bra med en mild, rengöringslotion eller rengörings cream som är något tjockare i konsistensen. Undvik att tvätta dig i varmt vatten då det är mer uttorkande än ljummet vatten, även här kan du leta efter rengöring med glycerin som återfuktar torr hud.

 

Exempel på rengöringar för torr hud: Decléor, Aroma Cleanse, Essential Cleansing Milk

 

Zo Skin Health, Offects Hydrating Cleanser

 

Känslig hud

Använd en mild rengöring som har en svalkande effekt och dämpar irritation i huden. Leta efter rengöringar med lugnande ingredienser som dämpar inflammation. Rengöringar som innehåller vitamin E,  salicylsyra och allantoin som framställs ur växter, framför allt vallört är exempel på bra ingredienser.

 

Exempel på rengöringar för känslig hud: Dermalogica, Ultracalming Cleanser

 

Zo Medical, Oilcleanse

 

Fet, blandad och/eller oren hud

Här funkar det med geléer eller mousser. Även här behövs rengöringar med lugnande ingredienser som dämpar inflammation. Ett överskott av sebum (olja) skapar inflammation i huden. Ingredienser som är bra för fet och oren hud är salicylsyra och Te Tree  som är antiinflatoriska och antibakteriella.

 

Exempel på rengöringar för fet, blandad och/eller oren hud: Jan Marini, Bioglycolic Face Cleanser

 

Exuviance, Clarifying Facial Cleanser

 

Hoppas du gillade inlägget, nästa inlägg om i grunderna i hudvård kommer handla om olika peelingar (exfolieringar).

Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt.

Elin Lundin

 • Emma

  Jätte bra inlägg som är lättförståeligt!
  Toppen ❤️?

  2016-06-10 at 09:39 Reply

Leave a Comment

19 + seven =

})(jQuery)