to top

Läsarfråga

Jag är glad över att det redan nu kommer in frågor på de inläggen jag har publicerat. Det är uppmuntrande att fortsätta skriva när jag får respons från mina läsare. Utvalda frågor kommer nu att dyka upp i bloggen under kategorin ”Fråga Elin”. Nedan finner ni en fråga jag fick på blogg inlägget om A-vitamin (retinol) som jag besvarar.

 

Fråga Elin


– Om nu A-vitamin (retinol) är bevisat bra för huden varför använder inte alla stora märken retinol i sina produkter?

Det är en långsam och dyr process med många tidskrävande moment att tillverka retinol produkter, låt mig förklara varför. Tillverkningen av retinol är komplicerad och sker i laboratorier genom att olika komponenter av ämnet kombineras. Ren retinol är en mycket ostabil kemikalie och oxiderar lätt av syre. Som ett resultat måste den förvaras och transporteras vid kalla temperaturer i speciella förpackningar som inte tillåter luft att nå ingrediensen.

Du som kund bör fråga din hudterapeut om hantering och transport av retinol produkten innan du köper hem den, för om inte tillverkningen sker korrekt kan produkten vara sämre eller i värsta fall verkningslös. Även om retinol är en effektiv alternativ ingrediens till receptbelagda starka retinoider (A-vitaminsyra, alltså inte ”bara” A-vitamin), är det en svår och dyr ingrediens att arbeta med.

Det andra jag tänker på är att du inte får ett yttre kosmetisk resultat av en retinol kräm omgående. Tyvärr är de flesta av oss idag vana vid hudkrämer som lägger sig som en plastfilm över huden och direkt skapar en falsk känsla av återfuktning.

Av retinol får du oftast lite reaktioner i början, huden kan bli torr och röd då celldelningen ökar, se bild nedan. Reaktionerna kan få dig att sluta med produkten om du inte har tagit del av rätt information. Det tar ca 3 veckor för retinol att väcka våra egna hudceller och då börjar de egna svamparna i huden att arbeta med återfuktning. När huden själv arbetar med återfuktning inifrån känner du dig aldrig torr. Hoppas du som frågar blev nöjd med svaret.

 

Retinol reaktion

Retinol reaktion

Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt

Elin Lundin

Leave a Comment

9 − six =

})(jQuery)