to top

Din skyldighet

Igår fick jag en berättelse via mail från en tjej som hade blivit behandlad med fillers, såsom t.ex. Restylane och Juvéderm som används främst för att addera volym i ansiktet. Nedan sammanfattar jag hennes berättelse som fick mig att vilja skriva ett inlägg om din skyldighet som patient på en skönhetssalong 2016.

 

Hon hade fått en ovanlig komplikation med svullnad, smärta och klåda. Injektionen låg ytligt i huden med tydliga klumpar. Hon hade gjort injektionen på sin frisörsalong och hade tyvärr inte vetskap om behandlarens utbildning eller vilken produkt typ som användes. Efter reaktionen kontaktade hon frisörsalongen och blev då hänvisad till akutmottagningen. På akuten hade hon svårt att få hjälp då hon kände att de inte tog reaktionen på allvar. Men till slut fick hon behandling som dämpade den akuta reaktionen och idag 6 månader senare har produkten absorberats av kroppen. Klumpar och produkten har försvunnit fullständigt. I efterhand ångrar hon att ingen bakgrundskontroll gjordes på varken behandlaren eller salongen.

 

Besviken patient

Besviken patient

 

Det är inte första gången jag hör en sådan sorglig historia, du kan råka ut för komplikationer även om man söker sig till en seriös behandlare. Men det som skiljer de professionella från de mindre seriösa aktörerna är hur de hanterar eftervården. Patienter med biverkningar ska självklart ha möjlighet att få medicinsk hjälp av behandlaren som utfört injektionen, inget annat är godtagbart. Därför ska du vara noga med att det är en legitimerad och utbildad läkare inom injektionsteknik som utför din behandling. Även en legitimerad sjuksköterska i samarbete med en läkare enligt beskrivningen ovan kan utföra din injektionsbehandling.

 

Den medicinska skönhetsbranschen är fortfarande oreglerad. Det finns ingen laglig grund att hindra någon från att utföra sköngetsingrepp utan utbildning och kompetens. Frågan om vem som får utföra estetiska behandlingar och vilka metoder som är godtagbara faller fortfarande utanför den svenska hälso- och sjukvårdslagstiftningen.

Det är alltså din skyldighet som patient att kolla upp om kliniken eller salongen har den kompetens som krävs för att utföra behandlingen de säljer. Detta gäller alla estetiska behandlingar. I dag kan vem som helst driva en klinik och börja injicera fillers eller utföra operationer utan utbildning. Jag ska nämna att Socialstyrelsen har för avsikt att reglera detta men regelverket verkar dröja.

Hur länge ska vi behöva vänta på en rättslig reglering av skönhetsbranschen?
Juli 2013 uppmärksammade Socialstyrelsen detta genom en skrivelse till regeringen: Förslag om rättslig reglering av skönhetsbranschen.

Att tänka på inför en estetisk behandling eller operation:

  1. Välj din klinik med omsorg och granska noga.
  2. Undersök VEM som utför själva behandlingen.
  3. Kontrollera behandlarens kompetens och erfarenhet.
  4. Ta reda på om eftervård erbjuds och hur modellen ser ut.
  5. Kostnad – du får ofta det du betalar för!

Avslutningsvis hoppas jag att min erfarenhet hjälper dig att välja en seriös skönhetsklinik där du blir nöjd med din behandling. Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt.

Elin Lundin

Leave a Comment

5 + 10 =

})(jQuery)