to top

Vad är retinol och varför används det i hudvårdsprodukter?

Hej,

Jag vill börja med att tacka för alla fina kommentarer och mail. Jag är så glad över att det är många som har läst och gillar bloggen. Det är även roligt att det börjar komma in frågor via mail. Jag kommer publicera frågor och svar gällande hudvård under kategorin Fråga Elin i de fall frågeställaren är okej med det. Fick frågan igår om hur ofta jag kommer uppdatera bloggen; jag kommer publicera cirka 3 inlägg i veckan, ibland fler om jag hinner. Jag är mammaledig just nu och min son tar upp det mesta av min tid. Tanken är att inläggen ska komma dagligen lite längre fram när jag är tillbaka på jobbet. För dig som var nyfiken på när jag skulle återvända till Victoriakliniken blir det i augusti.

 

Mammaledig med min son

Mammaledig med min son

 

Nu tillbaka till inlägget jag skulle skriva. Vad är Retinol och varför används det i hudvårdsprodukter?

Lite fakta: retinol är en typ av A- vitamin men med små molekyler som når ända ner i det undre hudlagret, dermis. A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i animaliska livsmedel och en del grönsaker. Av den A-vitamin vi får i oss via kosten går mestadels av det till kroppens inre organ.

 

Exempel på grönsaker med A-vitamin

Exempel på grönsaker med A-vitamin

 

Det går tyvärr inte att påverka huden genom att äta mer A-vitamin. Du behöver tillföra A-vitaminet till huden i sin aktiva form av retinol för att få ta del av fördelarna. Det som är viktig att förstå är att A-vitamin och retinol  är en av få ingredienser som har en vetenskapligt bevisad effekt på hudens åldrande. Forskning och användning av retinol på huden har pågått i mer än 30 år, så ingrediensen är verkligen beprövad och studerad.

 

elin hudterapeut hudskikt

Undre hudlagret eller läderhuden/dermis

 

Fördelarna med att använda hudvårdsprodukter med retinol är att cellernas omsättning stimuleras så att nya friska hudceller snabbare kommer upp till ytan. Därför har retinol en förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur. Retinol är jätte bra för åldrad och solskadad hud då kollagenproduktionen ökar och pigmenteringar jämnas ut. Du kan även använda det för acne då bakteriebildningen hämmas och talg produktionen dämpas. Retinol  fungerar jätte bra på ärr då det bleker och jämnar ut. Många som har hudsjukdomen rosacea blir informerade om att inte använda retinol produkter men min uppfattning baserat på erfarenhet är att retinol produkter är bra mot rosacea då huden på sikt blir tjockare och starkare och mindre röd och känslig. Du behöver veta vad som är rätt produkt för dig och din hud, därför ska du söka dig till en auktoriserad hudterapeut om du vill börja använda retinol produkter. Inget ämne vad jag vet idag är bättre än retinol när det gäller att få huden frisk och välmående.

 

Frisk och välmående hud

Frisk och välmående hud

 

Vad behöver du tänka på när du handlar hudvårdsprodukter med retinol?

Börja med att vänja huden vid retinol genom att applicera 2 gånger per vecka och öka gradvis. Bli inte rädd om du reagerar på retinol produkten med rodnad och att huden fjällar (död hud lossnar från ytan), detta är bra och tyder på att reparation pågår i huden. Normalt så försvinner dessa biverkningar i takt med att huden vänjer sig. Välj en professionell återförsäljare/klinik så du kan få hjälp och stöttning. Jag går alltid igenom mycket grundligt vad mina patienter kan förvänta sig av produkterna, speciellt under den initiala användningsperioden.

 

Att tänka på

Att tänka på

 

Tänk på att bara för att en produkt innehåller retinol betyder inte att den fungerar. Vetenskapliga studier visar att produkten behöver innehålla minst 0,4% för annars har de ingen effekt på huden. Ett annat tips är att kontrollera behållarna. De bör vara lufttäta annars kan de utsättas för syre och oxideras, vilket leder till att retinol produkten fungerar sämre. Avslutningsvis vill jag rekommendera alla som använder sig av retinol att använda solskyddsfaktor med högt SPF, helst 50, eftersom A-vitamin kan göra huden solkänslig.  Vill du se bilder på min hud och mina resultat av retinol produkter kan du titta HÄR.

Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig.

Elin Lundin

Leave a Comment

five − 3 =

})(jQuery)