to top

Vad är frisk hud?

Hej,

Vi har haft lite otur här hemma. Min lilla kille har dragit på sig några infektioner på rad, den senaste var maginfluensa. Självklart blev jag smittad nästan direkt, hade glömt hur jobbig den infektionen är. Men nu sitter jag här i efterdyningarna och bloggar, skönt att det är över. Tänk att man måste bli sjuk för att verkligen uppskatta sitt välmående.

 

Städar med Virkon efter magsjuka, "yrkesskada"!

Städar med Virkon efter magsjuka, “yrkesskada”!

 

Nu tillbaka till inlägget. När jag tänker på huden tänker jag inte bara på ytan och det kosmetiska. Jag tänker på att det är huden som skyddar oss mot yttre angrepp så som mikroorganismer (t ex bakterier, virus), UV-strålning, uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämnen. Därför är det viktigt att huden behålls frisk och stark genom livet. Något jag har märkt under mina konsultationer är att patienter inte har tillräckligt med information om vad som kännetecknar en frisk hud, vilket är helt förståeligt. Jag hade själv dålig koll innan jag började arbeta som hudterapeut. Denna kunskap är viktig för att själv förstå sig på sin egen hud.

 

Så hur vet du att din hud är frisk?

 • Känn på den är den mjuk när du drar handen över kinden?

 

 • Är den fast och stram?
  Lägg dig ner på sängen hemma och be din partner/vän titta om du har ett veck vid örat. Se bild! Har du ett veck vid örat är huden inte fast och stram.

 

elin hudterapeut frisk hud undersökning

Veck vid örat

 

 • Är din hudton jämn?
  Ett bra exempel på jämn hud är ett barns hud, se bild. Om du har pigmentförändringar så har det med melanin (ett ämne som ger huden dess färg) att göra. Det finns olika typer av störningar i melaninproduktionen som kan ge olika typer av besvär.

 

Bebisars hud är ett bra exempel på jämn hud utan skador.

Bebisars hud är ett bra exempel på jämn hud utan skador.

 

 • Känner du dig återfuktad?
  Behöver inte förklara denna va…!?

 

 • Är din hud fri från sjukdom(ar)?
  Acne, rosacea, perioral dermatit, m.m.

 

 • Är din hud motståndskraftig?
  Med det menas att den inte är känslig eller rodnar lätt.

 

Är svaret “ja” på alla frågor kan jag bara säga GRATTIS, för dig som inte svarade “ja” på alla frågor finns det hjälp att få. På mina konsultationer utgår jag bl.a. ifrån begreppet ”frisk hud” när jag tillsammans med patienten diskuterar vilket hudvårdsprogram som behövs för att nå önskat resultat. Har du frågor eller vill du kontakta mig så lämna gärna en kommentar här i bloggen eller mejla mig direkt.

 

Elin Lundin

Leave a Comment

nineteen + seventeen =

})(jQuery)